Starten på Smedjebackens Byggplåt blev när Kjell Söderlund och Göran ”Leo” Leonardsson tog över efter Kjell Thiger, företaget hette då Thigers Plåtslageri och var beläget i Hööks gamla lada. Först 1988 den 26 augusti tog vi nuvarande namnet Smedjebackens Byggplåt AB.

1989/1990 började vi bygga om den gamla brandstation på kuskgatan 2, våra nuvarande lokaler. I samband med flytten så investerade vi i en ny plåtknäcksmaskin och en ny stor fin plåtklippare.

1995 Sker en väldigt tragisk olycka där Göran Leonardsson omkommer och Kjell Söderlund blir således ensam ägare till Smedjebackens Byggplåt AB.

1996 Smedjebackens Byggplåt AB ansvarar för en del av underhållsservicen under semesterstoppet på Fundia i Smedjebacken, samma sommar gör Fredrik Söderlund sin första arbetsdag på Smedjebackens Byggplåt. Fredrik arbetade under 4 veckor med Kalle Ohlin som då firade sin 40:e semester nere vid ”bruket”
Allt sedan dess är Byggplåt på plats 4 veckor årligen för underhållsservice på nuvarande Ovako AB.

2002 Investerar vi i en ny kantpress och en ny grovsax. Investeringen var ett led i att bli mer självförsörjande inom grovplåt.

2008 Investerade Smedjebacken Byggplåt AB sig ur den rådande finanskrisen genom inköp av 2 borr-riggar. En kärnborr-rigg för prospekteringsborrning åt gruvbolag samt en hammarborr-rigg för vatten och energibrunnar. Med i samma köp kom även en lastbil och en atlas copco kompressor 355. Efter denna investering så har vi sett oss själva som en totalentreprenör på värmepumpar & vattenanläggningar.

2008 Gör Robin Söderlund sin första arbetsdag på Smedjebackens Byggplåt AB. Robin är med och jobbar i 6 månader innan det var dags att rycka in för 11 månaders värnplikt.

2011 Investerar vi på nytt, vi köper en större kompressor, som innebär att vi kan borra djupare och fortare, allt för att hålla oss konkurrenskraftiga.

2013 Investerar vi i en nyare lastbil med lastväxlare och även en 6 tons grävmaskin. Nu är vi rustade för mindre anläggningsarbeten.

2015 Investerar vi i en mindre midjestyrd lastmaskin.